Elements202101 (Swedish)

Den första delen av detta inlägg är en månadsuppdatering om AuAg Fonder. Därefter kommer en sammanfattning av vår syn på marknaden (AuAgTrends).


Månadsuppdatering


Första delen av månaden handlade mycket om vaccin, ut och inflyttar i vita huset men kanske mest oväntat alla småsparare som samlat sina krafter för att knäcka storblankare. Mer om det i AuAgTrends längre ner. Nu är ambitionen att vi skriver ett marknadsbrev "AuAgTrends" varje månad med det viktigaste som hänt i marknaden och vår omvärld.

AuAg Precious Green har fortsatt sin resa uppåt i både avkastning och i växande kapital (AUM - Asset Under Management). Med över 300 000 000 SEK på fem månader är vi mycket stolta och ser fram emot fortsättningen nu när både megatrenderna - Monetär Inflation och En Grön Värld - är så starka.

Nu har vi även gjort klart med vad vi hoppas blir nästa fond. Konceptet är satt och vi skall nu se om det kan "gå igenom" alla instanser. Så än så länge vill vi inte berätta för mycket.... Men kan däremot säga att fonden blir en ETF - en börshandlad fond. Går det riktigt smidigt så skulle vi kunna ringa in börsnoteringen på Londonbörsen i mitten av april (med notering även på Xetra/Frankfurt och Borsa Italiana/Milano) - Håll tummarna!

*** Vi nådde tillsammans med er igår vår första miljard under förvaltning. En milstolpe som väger tungt. Tack för att ni är med på vår gemensamma resa! ***


AuAgTrends202101


Vi blickar tillbaka mot ett historiskt 2020, och har just hunnit avverka årets första månad. Börsen har inlett med att visa på bra form och trots att vi stängde på nya rekordnivåer i fjol så är börsen upp ytterligare några procent sedan dess. Förväntningar om ett massivt klimatpaket, ett nytt stimulanspaket, och vaccinhopp har fått många investerare att vädra morgonluft.

Om det är någonting som verkligen har stuckit iväg ordentligt i kursutveckling sedan Joe Biden tog hem segern i presidentvalet för knappt två månader sedan så är det tillgångar med fokus på hållbarhet. Det bekräftas också av den positiva prisutvecklingen för underliggande råvaror som Koppar, Litium och Rare Earth Elements som samtliga är viktiga i vår fond AuAg Precious Green och oumbärliga inslag i transformeringen till en grönare värld. Trots att AuAg Precious Green utöver hållbarhetsinriktningen som står för totalt 60% av fondens tillgångar också har en omkring 40% guld ETC exponering, så lyckades fonden ändå med att leverera en betryggande god avkastning (7,73%) under januari månad till våra fondandelsägare.

Utvecklingen för vår andra fond AuAg Silver Bullet vars inriktning är på bolagen som utvinner ädelmetaller med fokus på silver och guld har varit slagig under månaden. Vi började januari med att notera en ny all time high nivå för fonden och fick sedan erfara en kännbar rekyl som drog ner priset närmare 25%. Mot månadsskiftet så tog det däremot ordentlig fart uppåt igen. Samtidigt som det här brevet når ut till er läsare så bevittnar vi i skrivande stund det högsta silverpriset sedan 2013! Under 2020 hade vi dessutom den starkaste utvecklingen för silverpriset sedan 2010.

För er som har nöjet att följa mig på Twitter (www.twitter.com/AuAgStefan) så har jag länge påtalat att det bubblat ordentligt under ytan och att vi bevittnat en sällan skådad uppladdning och kraftansamling inför en fortsatt rörelse uppåt. Katalysatorn för det blev sannolikt forumet Reddit och Wallstreetbets-anhängarna som det talats och skrivits om frekvent i media. Från att på ett koordinerat vis ha mobiliserat sig i forum och gått emot hedgefonder som blankat i aktier som Gamestop, AMC Entertainment, BlackBerry, Naked Brand & Koss Corp, till att det med start i torsdags ser ut som att de unisont gett sig in i marknaden för silver.

För att förstå proportionerna så var exempelvis aktien Gamestop’s handelsvolym 82,3 miljarder dollar under blott fyra handelsdagar, tillräckligt för att köpa mer än 3x den årliga globala silverproduktionen! Precis som för de ovan nämnda bolagen så har silver också en enorm kortposition varför en short squeeze av magnituden större är fullt möjlig också här. Det som fundamentalt skiljer casen åt är däremot att ett blankat företag alltid kan utfärda nya aktier. Den fysiska råvaran silver å andra sidan är ingenting som bara kan tryckas upp nytt av hur som helst. Det är en ytterst begränsad tillgång. En “precious” metal. Det märks tydligt nu runtom i världen när människor vill ha leverans av silver men lagren i många fall gapar tomma.

Istället för att göra ett politiskt statement och välja att spekulera i ett grovt övervärderat företag som förmodligen ändå skulle ha gått bankrutt inom de närmaste kvartalen om det inte vore för WSB-mobben. Så verkar det alltså som att många investerare istället har fått upp ögonen för att silver är pengar och har varit pengar under 5000 års tid. Det är en trade baserat på fundamentala grunder i en sällsynt råvara som länge varit extremt undervärderad. Den enda metallen med både monetära egenskaper, men också helt oumbärliga egenskaper för industrin och vårt vardagliga liv.

Den senaste tidens koordinerade blankar-attacker har definitivt haft en inverkan på investerare som lett till en ökad medvetenhet för prismanipulationerna som förekommer på olika marknader. I vår kristallkula så ser vi emellertid en tendens till att börsuppgången hade mått bra av en liten avkylning då den börjat se väl ansträngd och parabolisk ut i många aktier och sektorer. En vikande börs eller sidledes handel framöver bör likväl kunna generera en positiv kursutveckling för ädelmetaller drivet av framförallt gruvbolagens vinster som fortsätter att vara robusta på nuvarande guld- & silverprisnivåer. Allt annat lika så bör detta synas i Q4 rapporterna som kulminerar i andra halvan av februari månad. Trenden för bolagen om att både annonsera för framtida aktieåterköp, höjda utdelningar samt förvärv har förstärkts på senare tid och det är någonting som vi ser kommer att öka ytterligare framöver.