Elements202106

Uppdaterat: okt 5

Juli månads nyhetsbrev bjuder bland annat på nyheter om vår nya fond. Det bjuder även på flera intressanta makro-händelser vilket ni kan läsa mer om i AuAgTrends längre ner i detta brev, där månadens tema är "ränta och/eller realränta?".


Månadens stora nyhet är att vi idag lanserar vår nya fond - AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ESGO) - på London Stock Exchange! Den 15 juli noteras den även på Frankfurtbörsen (under tickern ZSG0) vilket kommer göra den tillgänglig för de flesta Nordiska investerarna.

Det är en börshandlad fond och är den första "svensk-skapade" ETFen mot en global marknad. Detta är något vi är väldigt stolta över och går helt i linje med vår ambition att vara en innovatör inom finansbranschen!


ETFen har en unik "best-in-class-strategi" inom en sektor där bolagen selekteras baserat på sina ESG-värden. Portföljen består av 25 likaviktade bolag och vi har skapat ETFen tillsammans med tre ledande partners: HANetf, Solactive, och Sustainalytics. Fondens egna sida (AuAg ESGO ETF) utvecklas löpande och där finner ni som alltid aktuell information.

Vi är glada för att nu finnas live på ytterligare en plattform med AuAg Silver Bullet. Under juni månad blev fonden tillgänglig hos Garantum.


Vi gillar att dela med oss av våra kunskap och delar aktivt innehåll på Twitter/Linkedin, så följ oss gärna där. Håll även utkik i Biblioteket där vi samlar information som vi gillar. Här är ett urval av länkar från juni månad:

Som alltid är vi tacksamma för det förtroende vi får från alla er investerare - den gemensamma resan har bara börjat!


Läs mer

Klicka på loggan för att komma till respektive fondsida. Här kan du bland annat se: hur man investerar, de nya fondbladen, samt live ticker på innehavens kurs.AuAgTrends

Makro-tema: Ränta och/eller realränta?

I förra månadens nyhetsbrev var temat ”Starkt momentum i råvarusektorn”. Råvaruindex som Bloomberg Commodity Index (BCOM) och Invesco DB Commodity Index (DBC) har sedan dess fortsatt ligga i toppen av sina respektive handelsintervaller och noteras kring nya 6-års-högsta. Detta trots att flera råvaror, däribland guld och silver kortsiktigt påverkades negativt av en dollar-short-squeeze under månaden.


FED’s besked i mitten av månaden, där man signalerade för höjda räntor framöver, fick dollarn att stärkas kraftigt. Uttalandet var mycket mer hökaktigt än marknaden hade positionerat sig för - vilket fick många, som var korta dollarn i förväntan på en duvaktig FED, att snabbt köpa tillbaka dessa positioner med ytterligare dollarförstärkning som följd.


En så snabb dollarförstärkning blev under månaden en stark motvind för guld. Vi ser denna första reaktion på marknaden som kortsiktig och övergående. Många tror att högre räntor är dåligt för guld men det är inte räntenivån utan realräntan som är viktig för guldprisets utveckling över tid. Makroläget i världen, och trenden, är en redan negativ realränta som succesivt blir ännu lägre. FED och alla andra centralbanker är och vill vara ”bakom kurvan”, d.v.s. de kommer höja ränta långsammare än inflationen stiger. Detta kommer ge en investerarmiljö med låga och negativa realräntor under flera år framöver vilket är ytterst gynnsamt för guld och ädelmetaller där priserna gynnas av fortsatt monetär inflation.


De nya Basel III reglerna implementeras nu inom EU´s banksystem med mål att stärka bankernas finansiella ställning inför framtida eventuella kriser. Guld påverkas av denna förändring då det nu klassas som en ”Tier 1”-tillgång. Detta gör det relativt sett dyrare för banker att använda oallokerat pappersguld i sina investeringar/affärer. Negativt är att likviditeten i marknaden kan minska något - dock lär det inte påverka så mycket på totalen då guldmarknaden är så stor och på en dag omsätter ungefär lika mycket som alla bolagen på S&P500 tillsammans. Fördelen är att det blir lite svårare för europeiska banker att försöka ”styra” marknaden. Oavsett Basel III och de europeiska bankerna så är det ändå den amerikanska råvarumarknaden COMEX som är avgörande när det gäller bankers positionering i guldmarknaden.


Vid månadsskiftet är just denna positionering på COMEX mycket ”bullish” och samtidigt är sentimentet i guldmarknaden efter korrigeringen på bottennivåer vilket är två faktorer som är mycket positiva för gulds och silvers utveckling framöver. Svaga händer har tappat nerverna och sålt. Starka händer har köpt det som de svaga sålt.

Kort om Fonderna

Efter en mycket stark utveckling på över +17 procent för AuAg Silver Bullet A under föregående månad så sjönk fonden under juni månad med -10,33 procent. En nedgång som speglar rörelserna i underliggande råvaror. Positivt och intressant framöver är att silver fortsätter visa relativ styrka jämfört guld även under negativa perioder. Bolagen gör redan på dessa prisnivåer bra vinster, allt sedan bull-marknaden för guld och silver började för 2 år sedan.


AuAg Precious Green A visade på styrka under juni månad och steg med +3,43 procent. Framför allt så var det bolagen som jobbar med att producera grön energi via solceller som bidrog till det positiva resultatet. Dessa bolag har under månaden haft en fantastisk utveckling och har nu lyckats reversera årets skarpa nedåttrend som inleddes efter de gigantiska uppgångarna i samband med presidentbytet i USA. Fondens konstruktion med allokerat guld och fyra delstrategier inom Green-Tech drar nytta av att de olika innehaven växeldrar periodvis för en jämnare totalavkastning.