Elements202109

Uppdaterat: okt 6

September har varit en händelserik månad för ädelmetalls-sektorn, och vi har därför lagt till lite mer marknadskommentarer än vanligt. Nyhetsbrevet innehåller både en sammanfattning av de viktigaste händelserna på marknaden, samt en genomgång av hur marknaden för ädelmetaller har rört sig historiskt. Mer om detta längre ner i brevet.


Under månaden avslutades tävlingen vi hade på Twitter för att fira lanseringen av vår nya fond - AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF. Där blev en av er investerare den lyckliga vinnaren av vårt unika silvermynt. Det var ett stort deltagande i tävlingen vilket var kul, så följ oss gärna på Twitter där vi kommer annonsera fler tävlingar framöver.

Intresset för våra fonder bland institutionella investerare har ökat, därför har vi nu etablerat ett samarbete med välrenommerade House of Reach som kommer vara en viktig partner i denna satsning.


Vi gillar att dela med oss av våra kunskap och delar aktivt innehåll på Twitter/Linkedin, så följ oss gärna där. Håll även utkik i Biblioteket där vi samlar information som vi gillar. Här är ett urval av länkar från den senaste månaden:

Om du missade:

Resan tillsammans fortsätter!

Läs mer

Klicka på loggan för att komma till respektive fondsida. Här kan du bland annat se: hur man investerar, de nya fondbladen, samt live ticker på innehavens kurs.Megatrend: Monetär inflation Centralbanker: Den 22 september hölls ett FOMC-tal av Fed-ordföranden Jerome Powell som sa att de kommer att avvakta med Tapering och att det "may soon be warranted". En anledning till att de inte kan vara mer specifika kan vara för att det finns för många osäkerheter (till exempel situationen med skuldtaket) i ekonomin just nu. [Source]


Globala skulder: Sedan den globala finanskrisen 2008, som var en skuldkris, enades man i stort om att skuldnivåerna skulle sänkas. Sedan dess har man gjort tvärtom. All skuld är inte nödvändigtvis dålig, men när priset på pengar går ner tenderar pengarna att investeras i mer riskfyllda områden. Under det senaste decenniet har företagens skulder stigit till historiskt höga nivåer. Det första betydande offret för denna skuldsättning har varit Evergrande och dess investerare. Utvecklingen kring hur Kina hanterar situationen och hur banker kommer att börja agera mot andra företag som är i en liknande situation som Evergrande kommer vara avgörande framåt. [Source 1] [Source 2]

Megatrend: Transformation till en grön värld Bränsleceller är en teknik som funnits länge, men de senaste åren har teknikutvecklingen accelererats då tekniken kan hjälpa många industrier att nå klimatmålen. Det är framför allt inom tung industri som möjligheterna för utökat användande sker först, t.ex. inom flyg, sjöfart och lastbilar. Ädelmetallerna platina och palladium är en viktig komponent i dagens bränsleceller där de fungerar som katalysatorer. Tidigare i år gick Umicore, som är ett av innehaven i AuAg Precious Green, ut med att de utvecklar en bättre bränslecellsteknik för bilar tillsammans med Anglo American/Platinum Group Metals (ett av innehaven i AuAg ESGO ETF). [Source 1] [Source 2]


Guld, Silver och Fiatvalutor På AuAg gillar vi att ha guld/silver som utgångspunkt för att mäta värde, och att fiat-valutorna antingen stiger eller försämras mot guld/silver. På marknaden är priset på guld och silver i USD. Detta gör att priset på dessa metaller blir billigare eller dyrare i andra valutor beroende på rörelserna mellan till exempel USD och EUR.


Marknadsdynamik för ädelmetaller

Att investera i ädelmetaller jämfört med att investera i ett brett börsindex skiljer sig då marknadernas dynamik är olika. Börsen tenderar att ta trappan upp och hissen ned, medan ädelmetaller verkar omvänt, dvs trappan ned och hissen upp. Det är lätt att som investerare tappa tålamodet och bli kortsiktig i sin handel och glömma av det långsiktiga caset och varför man en gång valde att investera i ädelmetaller. Vanligtvis varar en bullmarknad för guld och silver i 8-10 år, och vi inledde en ny bullmarknad i guld sommaren 2018. Blickar vi tillbaka på den senaste bullmarknaden som varade mellan åren 2002–2011 så saknades det inte ”volatilitet” (stora svängningar).


För att förstå rörelsemönstret och hur ädelmetaller generellt brukar röra sig så börjar vi med att kika lite närmare på guldpriset i dollar. Det tog drygt 9 år (under bullmarknaden 2002-2011, se bild nedan) för guld att gå från cirka 320 dollar upp till toppen omkring 1920 dollar. Under denna period såg vi cirka 30 rekyler och korrektioner på motsvarande -7 procent till -27 procent. Den genomsnittliga nedgången var 10–15 procent. Den sammanlagda uppgången för denna tidsperiod var ungefär 500%. Det motsvarar en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på drygt 22 procent per år.


Under samma tidsperiod så steg silverpriset från drygt 4,8 dollar upp till som högst 49,5 dollar. Även här med cirka 30 korrektioner. Det innebär, på samma vis som med guld, en kännbar rekyl eller korrektion varje halvår i snitt. Då silver rör sig mer än guld var de något större, på motsvarande -10 procent till -36 procent. Den genomsnittliga nedgången var 20–25 procent. Den sammanlagda uppgången för denna tidsperiod var strax över 1000 procent. Det motsvarar en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på drygt 32 procent per år.

Ett senare exempel är Covid-kraschen i början av 2020 där vår fond AuAg Silver Bullet gick ner 44 procent för att sedan stiga med 158 procent kommande fem månader.


Sedan början på juni i år så har guldpriset fallit med ungefär 10 procent och silverpriset med 25 procent, vilket alltså inte är en ovanlig korrektion. Om man tror på ”caset” och en bullmarknad för ädelmetaller så utgör i princip alla korrektioner intressanta köplägen. Det är i dessa lägen viktigt att zooma ut och tänka tillbaka på varför man valde att investera i ädelmetaller.


Vi har under denna nedgångsfas sett netto-inflöden i fonderna vilket vi är glada för. Detta visar också att ni, våra investerare, verkligen tror på "caset" och strategin att "köpa billigt/sälja dyrt".


Kort om Fonderna

AuAg Silver Bullet A hade en utveckling under september månad med -11,29 procent (SEK). Silverpriset i USD föll under månaden med strax över 7 procent. Silver handlas nu återigen vid tidigare stödnivåer kring 21,5 USD som vi handlades kring så sent som i slutet av september och november i fjol. Från dessa bottennivåer utlöstes bägge gångerna kraftiga efterföljande rallyn som lyfte både silverpriset och fonden mellan 15–35% kommande månader. Detta är en fond som har högsta riskklass (”Sveriges mest riskfyllda fond”, som vi brukar säga) och rör sig mycket upp och ner.

Under september månad så avkastade fonden AuAg Precious Green A -3,78 procent (SEK). Guldpriset i USD föll under månaden med drygt 3 procent. Jämfört med SIXRX index så gick fonden bättre då guld, precis som tänkt, agerade portföljskydd.

Vår nylanserade fond, AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF, med fokus på bolag aktiva inom guldgruvsindustrin med bäst ESG risk rating avkastade -11,25 procent (USD) under september månad. ETFen följer vårt egna helt regelbaserade index - Solactive AuAg ESG Gold Mining Index.


Outlook

Här är de viktigaste faktorerna som kommer att påverka investeringsklimatet för ädelmetaller och green tech-metaller framöver:

  • På 13 år (sedan finanskrisen 2008) har Fed:s balansräkning gått från 1 biljon USD till över 8 biljoner USD, vilket har hjälpt den globala aktiemarknaden under alla dessa år. [Source]

  • Fed köper för närvarande obligationer för 120 miljarder USD i månaden [Source]. Det är anmärkningsvärt att den kommande minskningen av stödköp (”Tapering”) som gör marknaden så orolig inte ens betyder att du vill dra ner och normalisera balansräkningen, utan bara sluta öka den. [Source]

  • Fed måste också vara redo med ytterligare stöd eftersom risken är stor att förhandlingar om ett högre skuldtak i USA drar ut på tiden. Konsekvenserna om förhandlingarna drar ut på tiden är att USA för första gången i historien defaultar på sina skulder. Deadline för förhandlingarna är den 18 oktober. [Source]

  • Från en redan mycket gynnsam positioneringsstruktur för ädelmetaller på US Commodity Exchange (COMEX) har vi nu en ännu mer extrem situation med tekniska fonder och retail-investerare som ligger med en stor volym korta positioner. [Source]

  • Trenden för ädelmetallsgruvbolag, med bra resultat till nuvarande spot-priser, stigande utdelningar, fler återköp, och ökande M&A-aktiviteter, fortsätter. Det senaste exemplet är denna månads annonsering av megasammanslagningen av Agnico Eagle Mines och Kirkland Lake Gold. [Source 1] [Source 2]

De uppdaterade fondfaktabladen hittar du här:Disclaimer

The performance represented is historical; past performance is not a reliable indicator of future results and investors may not recover the full amount invested. All performance is calculated net of all expenses and management fees. Any investment decision with AuAg Fonder financial concepts should be made on the basis of the current prospectus, which is available along with the key investor information document, the current annual and semi-annual reports, electronically on auagfonder.se, aifmgroup.com – AuAg Silver Bullet, aifmgroup.com – AuAg Precious Green, hanetf.com – AuAg ESGO ETF. Further information can be obtained from your financial advisor. He/She can advise you independently of AuAg Fonder. AuAg Fonder only publishes product-related information and does not make any investment recommendations.